gdzie zjeść w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek również wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to też kuchnia i regionalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, gdy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

prawdziwa polska pizza w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doborowych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Dużym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – turyści przeważnie poszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po swoistych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, polskich regionalnych kuchni i produktów, za pomocą których mogą o dużo poprawniej zaznajomić Kraków i jego okolice.